Holiday Inn Prague Congress Centre – Open Lobby

  • studie interiéru, projekt pro provedení stavby
  • rok: 2021-2023
  • rozsah: 1450 m2
  • investor: kongresové centrum praha, a.s.
  • autor: jan mackovič, dominika čižmářová
  • spolupráce: petra gamrátová, jan šembera, mikuláš molitor, max kušiak
  • snímky: kongresové centrum praha, a.s.

Přístup k navrženému interieru ovlivnily 3 hlavní faktory. Za prvé vnější podoba hotelu – velmi kvalitní architektura z dílny atelieru ADNS z roku 2000. Budova je opláštěna deskami z červené žuly. Veškeré použité materiály jsou velmi kvalitní a nadčasové. Dalším důležitým aspektem je fakt, že se jedná o kongresový hotel a s tím spojenou distingovanou klientelu. Posledním a zásadním momentem je designový manuál IHG, dle jehož standardů je interier navržen ve formě Open Lobby. Pomyslným srdcem prostoru je bar ve středu dispozice, který spojuje všechny ostatní funkce. Bar je funkčně řešen jako denní prostor na kávu, snídani či jednání. Zároveň se za pomoci změny osvětlení stane magnetem podvečerních a večerních hodin. Každá další funkční zóna je řešena jako specifický prostor -> pavilon. Odlišeny jsou za pomoci různých povrchů, podhledů či nasvětelní. Vstupní zóna ctí korporátní dřevěnou lamelovou stěnu a podhled. Tento koncept se objevuje také ve dvou zbývajících vstupech. V pobytových funkcích se zejména uplatňuje dubová podlaha, dubové knihovny, koberce. Obecně jsou podlahou rozlišeny funkce a jejich využití. Plochy určené k pohybu či procházení jsou navrženy jako pevné, odolné (kamenná dlažba, keramická dlažba, betonová podlahová stěrka). Plochy určené pro pobyt a obývání jsou zpravidla opatřeny dřevěnou podlahou či koberci.

Dispozici lze za pomoci posuvných dveří rozdělit na konferenční část a část hotelovou. Díky konceptu Open Lobby se uvažuje možnost mixování funkcí v téměř jakékoli části dispozice. Specifikem interieru je velmi zajímavý prostor zimní zahrady – oranžerie, určené pro fine dining. Dalším netradičním prostorem je Pop Up (salonek) s možností využití jako dětský koutek, prostor pro rodinnou oslavu či soukromé pracovní jednání.

Výběr povrchů a materiálů dbá na kvalitu a nadčasovost. Uplatňuje se dubové dřevo, betonové stěrky, dekorační omítky či keramická mozaika.

Všechny části interieru jsou výtvarně propojeny motivem vertikální vlnky či kanelury. Jsou použity v různém provedení. Může se jednat o profilovanou proužkovanou omítku, truhlářský dřevěný obklad, keramickou mozaiku či průsvitné závěsy. Barevně návrh reaguje na vnější podobu domu. K červenému žulovému plášti domu jako hlavní barevný motiv přidává zelený centrální bar. Všechny ostatní prostory vycházejí z přírodních tónů hodících se k dubovému dřevu, tedy odstíny béžové, hnědé a načervenalé na principu „tónu v tónu“. Celek je sladěn tak, aby byl zároveň elegantní pro seriózní klientelu, ale také
působil pestře a vesele pro rodiny s dětmi.

Jsou navrženy jednotlivé prvky atypického nábytku jako jsou sestavy knihoven a policové stěny. Tyto jsou doplněny mobilním typovým nábytkem.