klientské centrum územního pracoviště PSSZ

  • rekonstrukce
  • rok: 2016
  • rozsah: 697,8 m2
  • investor: ČSSZ
  • autor: Jan Mackovič
  • spolupráce: Pavel Kabíček, Ivona Náterová, Kateřina Burešová
  • snímky: Tomáš Souček
  • stav: studie

Řešený historický objekt se nachází na Praze 1, za Obchodním domem Bílá labuť v ulici Biskupská. Dům samotný má velmi zachovalou zdobenou uliční fasádu. Z původního stavu jsou zachované i další dílčí prvky, jako hodnotný štukový strop ve vstupní chodbě, část terrazzové podlahy ve 2.NP a pod. Jinak dům za své existence prošel velmi necitlivými stavebními zásahy, které negativně ovlivnily jeho současnou podobu. Návrh chce po posouzení stávajícího stavu využít nejcennější prostory v 1.NP – stávající kanceláře u uliční fasády – na provoz podatelny a klientského centra. Dále chce akcentovat historicky hodnotný zachovaný výrazně štukatérsky zpracovaný strop ve vstupní chodbě. Tento strop bude v rámci chodby vhodně nasvícen, ostatní prvky interiéru chodby budou podřízeny vyniknutí tohoto cenného prvku. Jako základ konceptu byla po vzoru 2.NP, zvolena odolná litá terrazzová podlaha (výhodou je mimo jiné bezespárové provedení a vizuální zrnitost ponechávající pocit čisté podlahy i za špatného počasí). V kombinaci s touto šedobílou bezespárou plochou navrhujeme bíle a šedě opatřené stěny a bílé stropy. Výsledný dojem má působit velmi čistě, transparentně a světle.