Rodinný dům se skleníkem Králíky

  • architektonická studie
  • rok: 2012
  • rozsah: 215m2 + 54m2
  • investor: soukromá osoba
  • autor: jan mackovič
  • spolupráce: zuzana kučerová, lucia horkavá

Do podhůří Kralického sněžníku, romantického města Králíky, na novou rozvojovou plochu byla navržena novostavba rodinného domu se skleníkem. Dům vychází z tradiční místní architektury, materiálů (dřevěné šindele, fasádní šablony, kámen) a začleňuje se do místní krajiny. Hlavní hmota domu má obdélníkový tvar a sedlovou střechu. Hřeben střechy se postupně zvedá směrem k vysokým stromům za cestou. Tímto prohnutím je vytvořen prostor pro podkrovní pokojíček se zázemím. Dva krásné výhledy z pozemku jsou zohledněny v návrhu domu. Hlavní výhled na centrum města vévodí obytnému prostoru, výhled na klášter na kopci se uplatňuje od jídleního stolu, z ložnic a podkrovího pokoje. Hmota domu a skleníku tvoří písmeno „L“ a vymezuje jižní prosluněnou zahradu pojatou jako ovocný sad. Díky svažitosti terénu a umístění hmoty na nejvyšší bod pozemku dům levituje. Je podepřen ocelovými sloupky. Díky tomu vzniká částečně krytá venkovní terasa, která je i díky zapuštění vůči okolnímu terénu oddělena od pohledů z ulice i od místního větrného počasí. Vodní plocha pod domem funguje jako reservoir dešťové vody pro zálivku zahrady, zároveň vytváří působivé vizuální efekty na bílém „břiše“ domu. Skleník je hmotově pojatý jako matný makrolonový přístřešek u gabionové plotové zdi. Celkové řešení zohledňuje celoroční pohodlný život na jedné výškové úrovni s propojením krytými či terénními rampami (kromě hostinského podkroví), návrh počítá s pasivním, resp.nízkoenergetickým provedením.