sacral toilets - straroměstská town hall

  • reconstruction
  • rok: 2018
  • rozsah: 42m2
  • autor: jan mackovič
  • spolupráce: kateřina burešová
  • snímky: Tomáš Souček
  • stav: realizace

Projekt se zabývá rekonstrukcí toalet staroměstské radnice. Jedná se o dvoupodlažní prostor – spodní podlaží slouží především svatebčanům, vrchní podlaží hostům Jiříkova sálu a Brožíkovy síně. V předsíni prostor prochází přes obě podlaží, ke vzájemnému propojení tudíž dochází i přesto, že má odlišné vstupy i návštěvníky. Zadáním bylo zejména posunout stávající design místností do dnešní doby a nastavit vyšší standard (toalety jsou navštěvovány nejen svatebčany, ale také významnými hosty města). Dispoziční úpravy jsou nepatrné, hlavní změny spočívají v úpravách povrchů a zařízení. Koncept je založen na principu krabičky od sirek – jeden prostor se zasunuje do druhého. Zasunovaným prvkem jsou samotné prostory WC kompletně obložené drobnou bílou mozaikou (jako novodobá reminiscence mozaiky Mikoláše Alše v hlavním vestibulu). Prostory působí jemně, čistě a luxusně. Bílou mozaiku pohlcuje tmavá převýšená předsíň obložená matnou černou mozaikou působící drsně a tajemně. Vzniká kontrast bílého jemného a černého drsného povrchu – dva protiklady patřící k sobě stejně jako k sobě neodmyslitelně patří nevěsta a ženich.