Rodinný dům Hřebeč

  • architectural study
  • rok: 2019
  • investor: soukromý investor
  • author: Jan Mackovič
  • collaboration: Cyril Pederencino
  • images: archive of authors

Cílem návrhu je dům, nabízející prostor především pro investora a jeho koníčky, ale i pro jeho velkou rodinu. Velký důraz je kladený na otevření do exteriéru a zároveň zachování osobního soukromí. Z ulice se dům tváří spíše jako plot zpoza něhož vykukuje hřeben sedlové střechy orientovaný podélně s ulicí. Do zahrady se pak otevírá velkými prosklenými plochami. Dispoziční řešení vychází z klasické římské vily se dvěma atrii obklopujícími obytnou část
domu. Dům je založený na dvou osách, které umožňují průhledy celým domem. Návrh má dvě výškové úrovně – do zahrady otevřené rodičovské přízemí a patro s terasami pro děti a návštěvníky. Do domu se vstupuje velkými vraty přes ozeleněný dvůr pro automobily, motocykly a kola skrze prosklené zádveří. V tomto podlaží nalezne investor všechen svůj komfort. Nachází se zde jídelna s kuchyní, obytná místnost, ložnice, soukromá koupelna, místnost pro ukládání outdoorového vybavení, a kreativní dílna (popř. místnost pro automobilový trenažer) a technické zázemí domu. Všechny obytné místnosti přiléhají k hlavnímu atriu s terasami, venkovní kuchyní, krbem a retenčním jezírkem. Interiér se zde volně prolíná s exteriérem a umožňuje takřka celoroční využití venkovní terasy. Venkovní zastřešení bude vytvářet stinná místa po celý den. Klient si tak může vybrat, zda chce trávit čas v interiéru nebo exteriéru ať už se chystá vařit, relaxovat, nebo pracovat. Může volně procházet domem, přes atrium do zahrady a vracet se zpět dle potřeby. Hmotová kompozice založená v podélné ose na opakujících se průhledech je zakončena oddělenou hmotou truhlárny a sauny, která přiléhá až k pozemku souseda a pohledově vytváří jakousi „salu terrenu“. Ta ukončuje východo-západní průhled domem. Druhé nadzemní podlaží se sedlovou střechou je „postavené“ na přízemním pavilonu s atrii a terasami. Je určeno především pro ratolesti a návštěvy. Po schodišti se vstupuje do prostorné haly s úložnými prostory, světlou hernou a vloženým patrem, na které je možné vylézt po žebříku. Jsou zde 4 dětské pokoje, ke kterým vždy přiléhá část terasy. Kromě nich nabízí druhé patro pokoj pro hosty a sdílenou koupelnu. Tyto dva světy objímá a sdružuje prstenec lamelové dřevěné fasády, která pohlcuje některé otvory, zajišťuje soukromí, přechází do zábradlí střešních teras a plynule navazuje na štít. Fasáda časem přirozeně zešedne a splyne přírodní titanzinkovou střechou.